Konjska

 



Konjska je ronilačka pozicija izrazito plitka jer se na širem području ne može zaroniti dublje od 18 m.
Od dubine 7 do 18 m pruža se dosta atraktivan polukružni zid, solidno obrastao tipičnim morskim organizmima, a interesantan je stjenoviti plato na dubini od 7-9 m koji obiluje većim i manjim rakovicama i hobotnicama.

Strujanja nema, a vidljivost je solidna. Odlična pozicija za završna ronjenja na kraju početničkih tečajeva.

Sa brodom se na ovu poziciju stiže za 20-tak min.

Ronjenje u DC Mihurić

Ronjenje i ronilački svijet uopće ne samo da je jedna vrsta sporta, već i približavanje ljudske vrste društvu morskih stvorova, u beskrajnom, jedintsvenom koloritu.
More, kao izvor hrane i mineralnih bogatstava tisućljećima privlači čovjeka ne samo na njegove pučine, već i u njegove dubine, odnosno, od prvih zabilježenih pokušaja prodiranja čovjeka ispod površine mora, koji datiraju još iz staroga vijeka. Premda je od tada prošlo više od 2000 godina, prvi su uroni nezamjenjivi temelj svega onoga što nam ta velika modra riznica danas omogućava, pri razvoju ljudskog osviješćivanja o moru i prirodnom blagu kojeg čuva.

 

Istina je da je čovjek sam sebi stvorio mogućnost uranjanja u beskrajno plavetnilo, doduše ne uvijek s pozitivnim namjerama. No isto tako, mnogo je onih koji svu tu tehnologiju koriste za dobra djela, omogućavajući tako svim znatiželjnicima da ostvare neke svoje životne ciljeve, izazove ili možda čak i snove.
Naše su namjere također usmjerene ka dobrim djelima vezanim uz more, kako za sve znatiželjnike, tako i za sam razvoj ronjenja i ronilačkog turizma u Hrvatskoj, Europi i svijetu uopće.

 

Dokaz tomu najveće je svjetsko priznanje putem kojeg je Ronilački centar Mihurić certificiran kao PADI GOLD PALM 5 star Instructor Development Center. Posjetite nas i uživajmo zajedno u ronjenju!

 

Plovanov Stol

Ovo je zasigurno najatraktivniji zid u akvatoriju sjeverne obale otoka Krka jer se spušta vertikalno od površine do 45 m dubine –pravi “drop off”. Iako vožnja brodom do njega traje 60-tak minuta, sigurno će ljepota zarona opravdati vrijeme vožnje.
Na ovaj zaron idu samo ronioci sa naprednim ronilačkim kategorijama ili već ozbiljnim ronilačkim iskustvom.

Zaranjamo u plavo, bez sidrenog konopca, a referenca je sam zid. Ronjenje se provodi u jednom smjeru – drift dive, pa ima vremena razgledati cijeli zid koji se proteže na ukupno 60-tak m dužine.
Zid je najatraktivniji na dubini između 25 i 40 m gdje nailazimo na svodove koji su izrazito bogato obrasli spužvama i koraljima pa od raznobojnosti zastaje dah.
U pridnenoj zoni u većim rupama lako ćemo naići na pokojeg ugora, škrpinu ili raroga,
a u procjepima u samom zidu sigurno ćemo sresti rakove (munidae galatea), puževe golaće (janolus janolus i dr) i manju ribu.

Pri kraju zarona nailazimo na vertikalni procjep širine do 50-tak cm koji se proteže i do 20 m iznad morske površine.
Ako lampom posvjetlimo u procjep iznenaditi će nas mnogobrojnost ribe koje se tu sakriva, pa ćemo tako prepoznati oveće šarge, pice , orade i sl.

Strujanja mogu biti srednje jačine, ali rijetko. U slučaju strujanja roni se uvijek u smjeru struje, a vidljivost je na ovoj poziciji uvijek izvrsna.

Reef Katedrala

 

 
Nedaleko od Punte Glavina nalazi se podvodna seka koja je rezervirana samo za iskusne ronioce.

Zaron se vrši uz plutaču i sidreni konopac u plavo do dubine od 27 m.
Seka je formirana u obliku dva pravilana stošca koji se pružaju u smjeru sjeverozapad – jugoistok.
Nakon zarona roni se spiralno oko obje seke dodubine od 40 m.

Seke su bogate ribom i to većom pa nije rijetkost sresti i skupine (2-3) veće škrpine, možemo se usuditi reći i do veličine 4-5 kg.

Ronjenje na seki traje 30-40 min kada se kreće na izron, ponovo po konopcu.
Treba obratiti pažnju na vrijeme jer se lako dođe u dekompresiju, no ako i moramo “ visiti” na konopcu i raditi dekompresiju neće nam biti dosadno – sigurno će nam društvo raditi pokoji zubatac ili plove piceva.

Podvodna lampa se preporuča.
Strujanja su minimalna ili ih nema, a vidljivost je uvijek izvrsna.

Punta Glavina (Hinko)

Jedan od najljepših zidova koji se stepenasto se pruža najprije do dubine od oko 25 m, a sa nekoliko zamaha peraja stiže se do drugog rube gdje počinje drugi zid i ponire do dubine od 45 m.
Ovakva konfiguracija omogućava organizirano ronjenje i za ronioce sa početničkom ronilačkom kategorijom kao i za napredne i iskusne ronioce.

Pozicija obiluje morskim živim bićima kao što su rakovi koje ćemo lako pronaći u zidnim procjepima, puževi koji obitavaju na morskoj travi ili spužvama kojih ima u izobilju.
Zmanenitost pozicije ja oveća spilja u koju se ulazi na samo 3 metra dubine, čini jednu dvoranu sa kaminom kroz koji se dobro vidi inpozantan zid same Glavine koji se uzdiže verikalno iznad mora i do 40 m visine.

Podvodna lampa se preporuča.
Moguća su lagana strujanja, dok je vidljivost uglavnom jako dobra.

Spilja Vrbnik

Uranjanje iznad samog ulaska u spilju na 15 m dubine, ispred ulaska u spilju dno je prekriveno kamenom sipinom, dok se u samoj spilji sastav dna sastoji od mješavine pijeska i mulja te je potrebno vrlo oprezno ulaziti, kako se vidljivost nebi znatno pogoršala. Otvor (ulazak) u spilju je dovoljno velik za ulazak više ronilaca istovremeno, a sama dužina spilje (ulazi u kopno) je cca 25 m.

Spilja je ovisno o vremenskim uvjetima, djelomično osvjetljena, jer se na jednom dijelu unutar spilje nalazi otvor kroz koji dopire danje svijetlo. Interesantna je i dvorana u koju se može izroniti i ovisno o intenzitetu svjetla uživati u bojama svoda dvorane.

Inače, u spilji su stalno naseljeni prekrasni primjerci puževa, rakova, hobotnica i školjki. Uz malo sreće, može se sresti i pokoji ugor.

Vidljivost je dobra, iako to uvelike ovisi o vremenskim uvjetima. Strujanja nisu prisutna.